Električna sušara (peć) – 600°C

Primjena:

Ova električna peć je razvijena na zahtjev kupca koji se bavi proizvodnjom aluminijskih dijelova za autoindustriju, u ovoj pači se vrše sljedeće vrste toplinske obrade:

  • raspad pijeska
  • umjetno starenje

Opis

Peć je opremljena sa ventilatorom naše proizvodnje i električnim grijačima, regulacija temperature se vrši na takav način da se postiže kontinuirana regulacija snage, a kao rezultat se postiže iznimno precizna regulacija temperature.
Regulacija temperature se može vršiti posredstvom industrijskih programskih regulatora temperature ili posredstvom PLC-a.
Peć omogućuje kvalitetnu toplinsku obradu velike količine proizvoda u visokoj kvaliteti.
Toplinska obrada u ovoj peći se najčešće vrši nakon kaljenja (homogenizacije) aluminija u našem postrojenju za kaljenje aluminija.
Raspad pijeska se vrši nakon vršenja lijevanja kako bi se pješčani umetak uklonio (primjer – unutrašnja spirala turbo kompresora).

Konstrukcija:

Peć je proizvedena u našem standardom načinu proizvodnje za peći za primjenu do 600°C koji se odlikuje kvalitetnom toplinskom izolacijom, robusnom i kvalitetnom konstrukcijom. Rezultat ovakve izvedbe su vrlo zadovoljni korisnici. Ovakva peć se vrlo često kupuje u sklopu sa automatskim postrojenjem za kaljenje aluminija. Unutrašnja oplata je izvedena od limova prikladnih za primjenu na radnoj temperaturi, koji su ugrađeni specijalnom metodom koja sprječava neželjene deformacije zbog rada na povišenim temperaturama.

Režim rada

Ova peć, kao i druge peči naše proizvodnje, je proizvedena za primjenu u najtežim industrijskim uvjetima u praktično non-stop režimu rada.

Ventilatori

Ventilatori su vlastite proizvodnje i kroz nekoliko iteracija tokom 30 godina i stotina instalacija dovedeni su na najviši stupanj kvalitete i odlikuju se osim velikim kapacitetom i gotovo zanemarivom potrebom za održavanje.

Grijači

Instalirani grijači su proizvod dugogodišnjeg svjetski poznatog proizvođača grijača, te se grijači ne kvare u normalnom režimu rada.

Transport proizvoda

Transport proizvoda je poluautoatski ili automatski ovisno o dogovru s kupcem.
-U automatskom režimu rada oprater ima zadatak šaržirati kolica koja se nalaze izvan peči i pritisnuti tipku start.
Nakon toga se automatski otvaraju vrata, uvlače kolica, zatvaraju vrata te se pokreće proces.
Završetkom procesa vrši se automatski transport iz peći.

Osnovne tehničke karakteristike:
Radna temperatura600°C
Korisne dimenzije1.9 x 0.9 x 2.1 [m]
Snaga140 [kW] (električni cijevni grijači)
Cirkulacija2 ventilatora snage 4 [kW]
Otvaranje vrataVertikalno pneumatskim cilindrima
PosluživanjePokretni pod pogonjen motor-reduktorom
Instalacijau EU

Važna napomena:

Ovdje prikazana peć je samo primjer izvedene peći na zahtjev kupca, gotovo svi naši proizvodi su proizvedeni u dimenziji i karakteristikama koja je najprikladnija kupcu, to jest proizvedena po mjeri, dostavite nam Vaše zahtjeve kako biste dobili ponudu za peć koja Vama najviše odgovara

Dodatna oprema

Svaka peć iz našeg proizvodnog programa može biti izvedene u plinskoj ili električnoj verziji te izvedena sa:

  • Jednokrilna/dvokrilna vrata
  • Zaključavanje vrata
  • Automatski transport u/iz peći
  • Profesionalni zapisivač podataka
  • ON/OFF ili kontinuirana regulacija snage
  • Prisilni odsis dimnih plinova
  • Prisilno hlađenje
  • Razne druge opcije
Končar Termotehnika d.o.o.